ZOO Bratislava - príspevková organizácia Hlavného mesta Slovenskej republiky Bratislavy

Bratislava
 

Májové a júnové prírastky

Spolu s opätovným otvorením ZOO, ktorá bola takmer dva mesiace zatvorená v rámci preventívno-karanténnych opatrení pre zamedzenie šírenia nového koronavírusu, nám začali pribúdať aj nové mláďatká. Práve jarné obdobie je pre mnohé zvieratá najpriaznivejšie na privítanie svojich potomkov. Máme možnosť tešiť sa z malých prírastkov aj u takých druhov, ktoré nemali mláďatá niekoľko rokov. Tu vám predstavujeme aspoň niektoré z nich. Ak chcete mláďatká spoznať aj osobne, príďte sa na ne pozrieť k nám do ZOO.

Nandu pampový

Dve mláďatká nandu savyliahli 16. a 17. 6. Sú to nateraz posledné mláďatká, ktoré pribudli do zvieracej rodinky v našej ZOO.Nandu je veľký nelietavý pštrosovitý vták. Narozdiel od afrických pštrosov je menší, má 3 prsty a operený krk, hlavu aj stehná. Nandu býva šedo alebo hnedo sfarbený, samec je obvykle tmavší ako samica. Nandu má pomerne veľké krídla, ktoré používa k balansovaniu tela pri behu. Zaujímavosťou je, že na vajciach sedí výhradne samec a dokáže pritom vydržať až 2 mesiace bez vody a potravy. Samec sa pári s viacerými samicami. Každá mu do ním vytvoreného hniezda znesie vajcia. Tak môže mať v hniezde až 50 vajec. Vajce nandu môže vážiť až 600 g. Rovnako ako o vajcia sa samec nandu stará aj o vyliahnuté mláďatá, vodí ich, ochraňuje, zahrieva.

Plameniaky ružové

V dňoch 13., 15. a 17. 6. sa vyliahlo prvých 5 tohtoročných mláďatiek plameniakov ružových. Plameniaky, tak ako väčšina vtákov, sú párové zvieratá, no žijú a hniezdia v mnohopočetných kolóniách. Ružovú farbu získavajú plameniaky z vodných baktérií a beta karoténu, ktorý sa nachádza v krevetách a riasach. Charakteristické je, že často stoja na jednej nohe. Plameniaky sú schopné udržiavať polovicu tela v stave odpočinku a druhú v stave bdenia.

Zubor európsky

Dňa 11. 6.do zubrej rodinky pribudlo nové mláďatko, samec. Matkou je samica Princezná a otcom samec Cvajan. Zubor európsky je najväčší suchozemský cicavec a voľne žijúci prežúvavec Európy. Začiatkom 20. storočia vo voľnej prírode vyhynul. Dôvodom bolo intenzívne odlesňovanie a neregulovaný lov. Z posledných 54 kusov zubrov chovaných v zajatí sa podarilo udržať celú dnešnú populáciu zubra európskeho. V súčasnosti bol však zubor do voľnej prírody úspešne navrátený vďaka reštitučným programom vo východnej Európe. Prvý takýto program bol uskutočnený v roku 1952 v Poľsku. Aj naša ZOO sa pridala k návratu zubrov do prírody. V roku 2004 bola samica Púpava prevezená do NP Poloniny v rámci celoeurópskeho projektu obnovy voľne žijúcej populácie.

Ťava dvojhrbá

Aj u tiav sme sa potešili ďalšiemu prírastku, tentokrát samičke Lune, ktorá sa narodila 8. 6. Jej matka je samica Lu, otec je chovný samec Ňonek. Ťavy sú známe tým, že dokážu vydržať dlhšiu dobu bez pitia. Umožňuje to tvar ich červených krviniek, ktorý je oválny (môže sa rozpínať) a umožňuje tak ťavám vypiť veľké množstvo vody naraz bez toho, aby krvinky praskli. Mýtom je, že ťava má v hrboch vodu. Má tam zásoby tuku, ktorý sa v čase nedostatku vody a potravy premieňa na vodu a energiu. Ťavy sú dokonale prispôsobené na život v púšti. Uzatvárateľné nozdry chránia dýchaciu sústavu pred pieskom a široké vankúšiky na nohách zabezpečujú stabilitu na sypkom piesku. Husté obočie a dva rady dlhých rias chránia oči.

Kulan turkménsky

Dňa 7. 6. sa narodil samček kulana turkménskeho. Matkou je Marka a otcom chovný samec Henry. Kulany sú ázijské divé somáre. Na ich tele môžeme pozorovať niekoľko „primitívnych“ znakov, teda takých, ktoré sa nachádzali už u ich predkov a ktoré zdieľajú aj s koňmi Przewalskými a inými divými koňovitými druhmi. Tieto znaky sú: pieskovo sfarbené telo, biele brucho, krátka stojatá hriva, tmavý pás na vrchu chrbta idúci od hrivy po chvost, tmavo sfarbená spodná časť končatín alebo vodorovné tmavé pruhy na spodnej časti končatín. V súčasnosti patria medzi ohrozené druhy živočíchov.

Mačiak Brazzov

Po neuveriteľných 26 rokoch sa nám 3. 6. narodilo mláďa mačiaka Brazzovho. Pohlavie zatiaľ nevieme určiť. Na svet ho priviedla samica Ginger, ktorá vytvorila nový pár so samcom Luisom. Mačiak Brazzov je zaujímavý najmä vďaka svojej bielej briadke, ktorá mu dodáva vzhľad fúzatého dedka. Túto bradu majú rovnako samce, ako i samice. Pre ich skvelé maskovanie a skrytý spôsob života je veľmi zriedkavé ich zazrieť vo voľnej prírode. Mačiaky sa vyskytujú v pralesoch centrálnej časti Afriky a pozorovať ich vo voľnejprírode je vzácne. Samica mačiaka je gravidná 5-6 mesiacov a mláďa s ňou zostáva rok po narodení.

Lama krotká

Samicalamy krotkej, Klarisa, sa narodila30. 5. Otcom je náš chovný samec Bogyó a matkou samica Allegra. Lamy sú blízke príbuzné tiav. Žijú v háremových skupinách (do 20 jedincov), kde má dominantnú pozíciu samec. Približne pred 6 000 rokmi boli lamy v Južnej Amerike zdomácnené. Dodnes sa často chovajú ako domáce zvieratá na mäso, srsť alebo nosenie ťažkého nákladu.

Surikata vlnkavá

Koncom mája, 26. 5.,opäť pribudli mláďatká aj u surikát vlnkavých. Surikaty majú dlhý chvostík, ktorý slúži ako podpera pri stoji. Čierne kruhy okolo očí fungujú ako slnečné okuliare a pohlcujú slnečné svetlo. Surikaty patria medzi šelmy: živia sa hlavne hmyzom, ale jedia tiež iné bezstavovce (napr.  škorpióny), jašterice, hady, malé cicavce, málokedy malé vtáky, rastliny, vajíčka či ovocie. Na rozdiel od iných šeliem si nedokážu tvoriť tukové zásoby vo forme podkožného tuku a tak si musia hľadať potravu každý deň. Keďže im chýba podkožný tuk, radi a často sa vyhrievajú na slnku (otočené tvárou k slnku, nohy a ruky rozpažené). Ich srsť slúži ako akumulátor: vedia si nazhromaždiť teplo do zásoby, ktoré v chladných nociach postupne uvoľňujú. Surikaty sú imúnne voči jedu škorpióna a hadov. Keď ulovia škorpióna, ako prvé odhryznú žihadlo.

Lemur kata

Dňa 21. 5. sa narodili dvojičky lemura katu, matkou je samica Kasija. Pohlavie mláďatiek ešte nepoznáme, keďže mláďatká sú stále pri svojej matke, ktorá ich nosí na chrbte alebo na bruchu. Pri týchto u návštevníkov obľúbených zvieratách mávame odchovy pravidelne každý rok. Lemury kata žijú v zmiešaných skupinách zložených z 5 až 30 jedincov, ktoré vedie dominantná samica. Mláďatá sa rodia modrooké. Samice zostávajú v skupine, pričom samčekovia vo veku 3 - 5 rokov skupinu opúšťajú. Lemury pochádzajú z Madagaskaru a nikde inde sa nenachádzajú.

Lama alpaka

14. mája nás veľmi potešila správa o narodení samčeka lamy alpaky, Dobbyho. Jeho mama Tara sa oň príkladne stará a je to prvé mláďa lamy alpaky narodené od roku 2014, kedy sme začali tento druh lamy chovať u nás v ZOO. Otcom malého Dobbyho je samec Franco. Alpaka žije najmä v Peru, Bolívii, Čile či Ekvádore. Bola domestifikovaná za čias starých Inkov. Dnes sa chová na farmách a bežné je  jej kríženie za účelom dosiahnutia lepšej produkcie vlny či mlieka. 

Dikdik Kirkov

V polke mája, 14. 5., sa nám narodilomláďatko najmenšej antilopy na svete dikdika Kirkovho. Matkou je samica Akela. Dikdik dosahuje v kohútiku výšku len cca 45 cm. Toto milé malé zvieratko je bylinožravec, prevažne s nočnou aktivitou, no v ZOO ich môžete samozrejme vidieť aj cez deň ako sa naháňajú alebo odpočívajú v tráve. Sú také malé, že ich vo výbehu ľahko prehliadnete.

Chochlačka bielooká

Až 6 mláďatiek chochlačky sa vyliahlo na svet 11. mája.  Vo voľnej prírode nájdete chochlačky od Európy, cez severnú Afriku, až po Áziu. Samec má oči biele, samica tmavohnedé. Patrí medzi potápavé kačice, pri hľadaní potravy sa ponorí celá pomerne hlboko.Tento zaujímavý druh nájdete v ZOO spolu s hlaholkami severskými celoročne vo voliére ibisov červených a lyžičiarov ružovononých.

Jeleň európsky

V prvej polovici mája, 10. 5., sa narodilo mláďa aj samici Elke. Tento druh jeleňa žije tiež v našich lesoch. Samce jeleňov sa vyznačujú majestátnymi parohmi, ktoré každú jar zhadzujú šúchaním hlavy o kmene stromov, aby im narástli ešte väčšie, rozvetvenejšie parohy. Jelene sa pária na jeseň, kedy samce zvádzajú boje o samice zakliesnením parohov do seba a následným pretláčaním sa. Čím väčšie parohy, tým vyššia šanca na získanie čo najviac samíc na párenie. Samice rodia mláďatá na jar, no ak nie sú vhodné podmienky (zima, nedostatok potravy), môžu graviditu predĺžiť.


 

 

 

 

 

 

 

 

1. lama alpaka

2. chochlačka bielooká

3. kulan turkménsky

 

 

 

 

 

 

 

 

4. surikata vlnkavá

5. ťava dvojhrbá

6. lama krotká

Späť



Vyhľadávanie



tlačidlo vstupenky online