Verejná obývačka rozmanitosti v ZOO

Verejná obývačka rozmanitosti v ZOO

29. júl 2022

Príďte sa nadýchnuť autentickej orientálnej atmosféry priamo do zoologickej záhrady. Zažite majilis (مجالس ) -- obývačku známu z arabského sveta. V spolupráci s Islamskou nadáciou na Slovensku v sprievodnom programe akcie Verejná obývačka rozmanitosti v ZOO ponúkneme v nedeľu 31. júla, na Deň priateľstva, nové stretnutia, radosť a poznatky.

 

Majilis patrí do nehmotného kultúrneho dedičstva islamského sveta zapísaného na zozname UNESCO. Počas Dňa priateľstva sa v areáli ZOO bude konať niekoľko workshopov a ihrisko tematických spoločenských hier a kvízov. Príďte aj so svojimi priateľmi! Naučíte sa spoločne napísať svoje meno arabským písmom, vyrobíte si náramok priateľstva a zahráte sa spoločenské hry z rôznych kútov sveta.

 

Počas prechádzky v príjemnom tieni pod stromami našej ZOO môžete pozorovať zvieratá typické pre arabské krajiny ako sú adaxy núbijské či oryxy arabské – veľmi húževnaté púštne antilopy. V minulom storočí však vplyvom človeka oryxy z divokej prírody takmer úplne vymizli. Vďaka snahám ZOO vo Phoenixe a iným projektom sa podarilo úspešne prinavrátiť tieto antilopy späť do voľnej prírody, kde ich žije asi 800 jedincov. K úspešnému návratu oryxov do divočiny sme prispeli aj my v bratislavskej ZOO. Bolo to v roku 1999, keď tri naše oryxy dammah – v slovenčine priamorožce šabľorohé – odišli do Tuniska. Aj tieto oryxy boli v tom čase na Červenom zozname ohrozených druhov označené ako „vo voľnej prírode vyhynuté“.

 

Rozmanitosť je dôležitá aj v ľudskom svete. Práve prostredníctvom podujatí ako Verejná obývačka rozmanitosti sa snažíme podporovať vzájomnú kultúrnu toleranciu a diverzitu. Vašou návštevou zároveň podporíte starostlivosť a ochranu vzácnych a ohrozených zvierat. Teraz aj do budúcnosti. Ďakujeme a tešíme sa na vás!