Adax núbijský

Adax bol v minulosti bežným druhom antilopy obývajúci piesočné duny v púšťach severnej Afriky. Žili v zmiešaných stádach s počtom jedincov približne 15 – 20. Dnes žijú tieto zvieratá v 2 – 4 členných skupinkách. Od roku 2000 je tento druh zaradený medzi kriticky ohrozené druhy (podľa kategórií IUCN). Celkový počet jedincov vo voľnej prírode sa odhaduje na 100. Ich počty sa naďalej znižujú v dôsledku nadmerného lovu a pytliactva, kvôli rohom, mäsu a koži. Negatívny dopad majú aj ropné výskumy, ktoré sa realizujú v miestach ich prirodzeného výskytu. Sú to bylinožravé druhy, ktoré dokážu prežiť dlhšie časové obdobie (niekoľko mesiacov) bez vody, s tým, že čerpajú tekutiny primárne z rastlín. Ich nosový priechod pôsobí ako odparovací chladič, ochladzujúci arteriálnu krv, ktorá preteká nosnou membránou pred tým, ako dosiahne mozog, čím chráni mozog pred prehriatím. Adax môže tiež nechať svoju telesnú teplotu stúpať počas dňa a znížiť ju počas chladnej noci bez straty vody. Typickým znakom adaxov sú ich špirálovité rohy, ktoré mávajú spravidla 2 až 3 stočenia. Tvar rohov je u každého jedinca individuálny. Srsť je v zime sivohnedá, v lete piesková až biela. Na tvári je biela maska, na čele je gaštanovohnedá srsť.