Tekvicový enrichment

Ako už u nás býva zvykom, aj tento rok sme pripravili špeciálny tekvicový, alebo ak chcete halloweensky, enrichment pre naše zvieratá. Fantázii sa medze nekladú, a preto sme skúsili obsiahnuť v klasickej tekvicovej zábave ešte ďalší rozmer. Do tekvíc sme nevyrezali strašidelné tváre, ako býva zvykom, ale čísla. Zdá sa Vám to nudné? Prečítajte si, aký príbeh sa skrýva za každým číslom.

Oryx arabský, 1972

V roku 1972 bol v Ománe pytliakmi zabitý posledný voľne žijúci oryx arabský. Našťastie, nezmizol nadlho. Vďaka chovom v zoologických záhradách a fungujúcemu reintrodukčnému programu sa ho podarilo vrátiť späť do prírody už o 10 rokov neskôr. V súčasnosti je Medzinárodnou úniou na ochranu prírody a prírodných zdrojov (IUCN) klasifikovaný ako zraniteľný a síce sa ich počet na Arabskom polostrove odhaduje len na niečo okolo 850 dospelých antilop, populácia je stabilná. Bohužiaľ, neustále je ohrozený pytliactvom, preto je jeho ochrana až pálčivo aktuálna.

Lemur kata, 95

Toto číslo znamená v prípade známych a obľúbených primátov z Madagaskaru dramatický pokles ich populácie. Posledné štúdie odhadujú počet divo-žijúcich lemurov kata na 2000 - 2400 jedincov, čo je od roku 2000 pokles až o 95 %. Lemury sú ohrozené nielen lovom na mäso, ale najmä stratou ich prirodzeného prostredia, lesov, ktoré sa vplyvom ľudskej činnosti menia na poľnohospodársku krajinu. V rámci Madagaskaru sa s lemurmi kata tiež nelegálne obchoduje.

Adax núbijský, 90

Adax núbijský, púštny nomád subsaharskej Afriky, je kriticky ohrozený a doslova na pokraji vyhubenia. IUCN udáva, že vo voľnej prírode nenájdeme viac ako 90 dospelých jedincov. Z pohľadu posledných monitoringov v niektorých oblastiach sa však zdá byť aj tento odhad pomerne smelý. V rokoch 2016  a 2017 bolo nájdených len pár jedincov roztrúsených v Nigeri a Čade. Rezervácia Termit a Tin-Toumma v Nigeri sa zdá byť poslednou životaschopnou oblasťou výskytu tejto jedinečnej antilopy. Adax zmizol z  99% svojho pôvodného areálu, a tak sa záchrana druhu opäť presunula na populáciu v zoologických záhradách.

Zubor európsky, 1927

V roku 1927 bol zabitý posledný voľne žijúci zubor európsky. Konkrétne išlo o poddruh z kaukazskej línie. Nížinný poddruh z poľského Białowieżského lesa bol vyhubený už v roku 1919 počas 1.Svetovej vojny hladnými vojakmi. Podobne ako u oryxa arabského, aj v tomto prípade boli snahy o navrátenie druhu do voľnej prírody úspešné práve vďaka chovom v zoologických záhradách. Dnes sa práve nížinná línia môže tešiť zo stúpajúceho trendu a v Červenom zozname ohrozených druhov IUCN je zubor európsky zaradený do kategórie zraniteľný.

O úspešnom reintrodukčnom projekte so zapojením mladej samice zo ZOO Bratislava sa môžete dočítať tu.