Tri hviezdne momenty roku 2020

Pozreli sme sa na 3 hviezdne momenty minulého roka. V roku 2020 nám zarezonovali tri udalosti, ktoré sa oplatí si opäť pripomenúť.

V septembri sme sa veľmi potešili novej nosorožej kráske, ktoré k nám doputovala zo zooparku Africa Alive v anglickom Kessinglande. Tootsie má 29 rokov a miluje bahenné kúpele. Je veľmi vnímavá a rýchlo si zvykla na nové prostredie. Pripojila sa k samici Ade, ktorá je u nás už 34 rokov. Ich vzájomný vzťah je od začiatku priateľský a tieto dve nosorožie samice sa rýchlo stali nerozlučnou dvojkou. Naším plánom je doviezť aj tretiu samicu s cieľom vytvorenia malej skupiny samíc, ktoré aj v prírode žijú sociálne. Nosorožec tuponosý južný je zaradený do tzv. EEP, teda do Európskeho ex situ programu.

 

Nesmieme zabudnúť ani na úspešný transport našej Prémie, samice zubra európskeho. Jednoročná samica Prémia odišla z našej ZOO v októbri 2020, aby sa v rámci reintrodukčného programu pridala k stádu voľne žijúcich zubrov v rezervácii vo východných Rodopách v Bulharsku. Už počas obdobia adaptácie o krásnu zubricu prejavil veľký záujem mladý samec zo stáda a vďaka tomuto priateľstvu na prvý pohľad ju čoskoro prijal medzi seba aj zvyšok stáda. Prémia je vo výbornej kondícii a užíva si slobodný život v divokej prírode, z čoho sa my v ZOO nesmierne tešíme. Prémia sa narodila 25. júla 2019 v ZOO Bratislava. Jej matkou je samica Princezná a otcom samec Cvajan.

Foto: Rewilding Europe

A napokon najdôležitejšia udalosť roku 2020, ktorou je narodenie Samburu, malého samca, vzácneho mačiaka Brazzovho. Tejto šťastnej udalosti sme sa dočkali po dlhých 26 rokoch čakania začiatkom júna (3.  6. 2020). Na svet ho priviedla samica Ginger, ktorá tvorí chovný pár so samcom Luisom. Samček Samburu sa má čulo k svetu a robí rodičom aj nám veľkú radosť. Mačiak Brazzov je zaujímavý najmä vďaka svojej bielej briadke, ktorá mu dodáva vzhľad fúzatého dedka. Túto bradu majú rovnako samce, ako i samice. Pre ich skvelé maskovanie a skrytý spôsob života je veľmi zriedkavé zazrieť ich vo voľnej prírode. Vyskytujú sa najmä v pralesoch centrálnej časti Afriky. Samica mačiaka je gravidná 5-6 mesiacov a mláďa kojí1 rok po jeho narodení. Mláďa zostáva s matkou alebo v rodnej skupine až do jeho pohlavnej dospelosti (samice ostávajú v rodnej skupine aj naďalej a samce odchádzajú, aby si založili novú skupinu, tak dochádza k zabezpečeniu genetickej diverzity).